RAHSIA JEPUN MEMBUAT ROBOT!!!! MESTI BACA!!!

Pada September 15th, 2006, ia ditulis oleh Al-Irfan

JOM KAWAN2 SMUA!!! BANGUNKAN ANAK BANGSA!!!

Tyukf
Pengalaman ni aku msti share ngan korang sume..sewaktu terlibat dengan Pertandingan ROBOCON 2006 (sekolah Rendah) Peringkat Negeri
Shizuoka
..aku & coursemate elektronik engine (Numazu Technical College) ni telah diberi tangungjawab utk menjadi AJK sepanjang Pertandingan Robot tu..tarikh nye 29 Ogos 2006
.

StyhrKami dibahagikan mngikut AJK masing2..Aku dan 3org lagi diberi tugas selaku AJK Pelaksana (ktorang fokus in Referee)…Kami diberi taklimat sehari sblum acara..tentang undang2 setiap kategori..apa yg perlu dilakukan..susun atur gelanggang perlawanan..tentatif program smua..

Sbnanye aku 1st time terlibat scara langsung dgn Sistem Pengurusan bersama Nihonjin (mknenye org jpun)..leceh ke tak tu toksah cite la..smua org 1 dunia pon dah tau diorang ni MANUSIA PALING LECEH di dunia!!! (sbnanye xde keje sgt,cume kne hantar result kt Urusetia jk..hahaha)

.

SdfsfdTapi bukan kisah “lecehnye org jpun” yg nk aku kongsikan.. tapi aku nk share tentang “unik”nya pertandingan ini..ROBOCON ’06 atau *robot contest ni disertai oleh smua dak2 sekolah rendah berumur 7thn~12thn.. bygkn la budak2 kecik mcm adek2 korang tu,bwat robot pstu bole plak main lawan2 dengan robot lain..pastu cube korang *recall blk memori nostalgia korang..apa yg korang bwat ms kcik2?? aku dulu main gasing, bwak kete mainan Tamiya gi skola,main guli,mcm2 lg la…BEZA X ngan diorang?? (tu zman kite la, zman skang PS2, ais box..untungnye dak2 skarang)

.

Dfgsg
OK balik crita asal..
Sepanjang pertandingan..aku tak lepaskn pluang utk ambik gambo,borak2 ngan smua orang yg ade..dari AJK pameran smpai laa pengarah Program (die letcurer kat TOhoku University)..siap ngan dak2 kcik sume aku interview..
Aku sangat terkejut dgn
robot2 yg diorang bwat..kecik2 dah bole bwat robot yg agak kompleks walau pon diorang xreti lg nk lap sndiri hingus yg meleleh.. hahaha.. rsenye tak logik diorang bwat sndri..tapi setelah aku siasat..mmg bnar 100% hasil diorang sndri..

.

DsgsdfgsdfgTjfyjHasil interview dgn bdak skola..
kat skola diorang ade Kelab Robotik, kat klas ade subjek robotik 1jam dlm 1minggu..diorang diajar tentang cara2 berfikir utk mghasilkan robot..DIULANGI>> CARA BERFIKIR!! bukan cara nak bwat robot tau..pstu ade plak tayangan video dan bengkel2 khas…selain itu, stiap hujung minggu,pihak skolah menjemput student University utk bantu dak2 kcik ni buat robot..

….
.

Untitled1Sebenarnya robot diorang tidak lah sehebat robot2 yg power2..without sensor..no wireless..no “auto-move” system..no computer scripting..cuma simple..ade motor..ade tayar..ade “tangan robot”..ade controller..itu sahaja..tapi robot itu mampu bergerak rempuh halangan (konsep rantai kereta tank)..angkat bola pingpong..siap passing2 bola pingpong dgn robot lain..(jgn lupe tengok movie kt bwah tu tau..;). Yang hairannya, bile robot diorang alami kerosakan, tiada siapa org yg bantu kcuali teammate sendiri..Mmg bersungguh2 la.. (smpai ade cekgu nk pgang skrudriver pon kne tepis tgn die)

.

Dsfgsfdgdari pihak TAMIYA sndri,
KOS nk bwat robot sgt mahal dan sudah tentu mustahil pihak skolah/murid nk tanggung smuanya..pstu aku dpt mengesan lg “rahsia” diorang lpas aku borak2 ngan wakil dari TAMIYA..
“Pihak kerajaan Jepun dah peruntukkan pbelanjaan khas utk pihak Skolah bangunkan kelab robotik. Ade jugak pihak2 swasta yg menaja skolah2 yg berpotensi mcm TAMIYA, DUNLOP, SONY, FUJITSU..selain tu jugak,ade jugak family2 kaya yg sggup kluarkan duit utk anak diorang join kelab robotik..” -–semangat nye mak oiii—

.

Asgsdhffcompany yg dulunye fokus pd mainan kereta mini (ape yg korang knal sbg DASH series) kini sudah beralih arah..syarikat dah mula kluarkan spare-part utk Robot mcm skru,gear,plstic board,engine (motor),controller dan set2 robotik lain utk dijual..selain menaja sekolah2,TAMIYA ade bwat bengkel utk kanak2 minat kt robot..
.
.
.


Doraemon_laberinto
OK..kite dengar plak ape Pengarah ROBOCON tu ckp
..
(aku borak ngan die ms mnum teh)..
“Jepun sudah 30tahun wat ROBOCON..ROBOCON mmbentuk pmikiran kanak2 yg kreatif..bkn stakat itu, murid2 yg berpotensi akn diserap pulak ke Sekolah Teknik.. Smua ini bermula setelah wujudnya DORAEMON..siri kartun yg memecah HIT oleh kanak2 Jepun dan telah mem”buka mata” kerajaan..DORAEMON membuka sejarah baru dlm revolusi ROBOTIKUNASI (aku reka tau word ni..jgn caye plak..hehe)..kerajaan berterima kasih dgn DORAEMON..” –dah la slanga Osaka,pening nk phm,tp angguk2 je la..hihi—

.

skian…kalau nk gmbo byk2..tak larat nk upload smua..byk sgt..
kalau
nak movie..klik kt bwah ni,ok? Tapi kalo boleh, kene patah balik gi sini la eh..sbb kne
bace bwh ni smpai abes tau..then, bg la komen ape2 jk yg korang suke..
gi kat sini –>http://www.youtube.com/watch?v=7JaA4GlO22o

.

RUMUSAN dan MORAL—
1. Pemikiran utk Robotik Jepun sudah dibentuk sjak kanak2..
2. Utk mencapai satu misi negara..smua pihak msti berganding bahu..
3. Mcm mana dgn anak bangsa kita sekarang? Ape?? main gasing lg ke??
4. Malaysia msti bentuk pemikiran kreatif bermula kanak2..
5. Kalau xde 1st step, xkan ade step seterusnya..(phm ke??)

.

——-KETERANGAN YG XDE KAITAN NGAN ISU DI ATAS-——-
p/s: tringat dulu ms kecik2, abah marah ktorang sbb tengok DORAEMON mghrib2.. sbb abah kate “mghrib2 tak elok dpan TV,patutnye gi masjid,smayang jmaah..lgpon, doraemon tu tak logik dan mmbuat budak2 berkhayal yg bukan2..” AKHIRNYA KINI..baru skarang aku tau..
-tindakan abah marah ktorang mmg btol, sbb ktorang tgk doraemon mghrib2..
-Doraemon tak salah, sbb die mggalakkan kanak2 berfikir “out of de box”
-yang bersalah..pihak TV..sbb siarkan kartun tu mghrib2..menghalang kanak2 buat ibadat.. so?? pikir2 kan lah..kalau x stuju pndapat aku..sila utarakan di ruang komen..

Jemput menjenguk entri yang lain. Pilih di bawah.